STUDIERICHTING SPORTWETENSCHAPPEN

LESSENTABEL

KOSTENRAMINGPROFIEL
Je bent op zoek naar een brede (wetenschappelijke) vorming met de nodige aandacht voor sport. Je hebt voldoende wetenschappelijke aanleg, studie-ijver en doorzettingsvermogen. Je kunt een stevig theoretisch pakket met wiskunde en wetenschappen als voornaamste vakken verwerken. Voor het sportluik beschik je over de nodige motorische aanleg en interesse en functioneer je op een prestatie-leverend en gezond competitief niveau.
Deze combinatie van sport en wetenschappen biedt een grondige voorbereiding op hoger onderwijs, zowel aan de hogeschool als de universiteit.


OPLEIDING
In de studierichting Sportwetenschappen combineer je een theoretisch-wetenschappelijke opleiding met een gezonde sportieve ontwikkeling. De integratie tussen de algemene wetenschapsvakken (fysica, biologie, chemie), bewegings- en sportwetenschappen en sport staat centraal in deze richting. Zoals alle ASO-richtingen, heeft ook de studierichting sportwetenschappen een doorstromingsfunctie. Het doel is om na deze opleiding verder te studeren in het hoger onderwijs. De leerplannen zijn zo opgemaakt dat elke ASO-studierichting in principe voorbereidt op alle vormen hoger onderwijs.
Het luik sport is tweeledig: naast het algemene sportpakket krijg je de mogelijkheid om je toe te leggen op voetbal, volleybal, dans, wielrennen, circustechnieken, basketbal of tennis. Deze specifieke keuzesport krijg je dan 6 of 7 uren per week waarin alle aspecten aan bod komen: techniek, tactiek, conditietraining,… Daarnaast kan je ook opteren voor omnisport: je krijgt in dat geval 7u sport in totaal, waarvan 4u omnisport. Bij omnisport verkennen we minder traditionele sporten zoals muurklimmen, … Of je nu kiest voor omnisport of een optiesport, ook het algemene sportpakket (zwemmen, gymnastiek, atletiek, balspelen, ritmiek) blijft belangrijk.
Via een gezonde interesse voor sport maak je in deze richting kennis met een sterk pakket wetenschappen vanuit sport- en bewegings-gerelateerde contexten. Verder wordt tijdens de vakken fysica, biologie, chemie en aardrijkskunde tijd en aandacht besteed aan het verzamelen van empirisch feitenmateriaal en aan de kritische, inzichtelijke verwerking ervan. Met 4 uur is ook wiskunde een belangrijk algemeen vak, waarin vaak vaardigheden worden aangeleerd ter ondersteuning van de andere wetenschappen.
Ook in deze richting neemt de studie van de moderne talen een belangrijke plaats in. De aandacht gaat naar het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden (luisteren, lezen, spreken en schrijven), de reflectie op taal en de kennismaking met anderstalige literatuur.
Tenslotte krijg je in de tweede graad een uur onderwijsloopbaanbegeleiding. Hierbij wordt gewerkt aan het individuele portfolio. We focussen ook op leren leren en de gebruikte studiemethode(s). Er is eveneens de mogelijkheid om te remediëren of te verdiepen. In de derde graad wordt een uitbreiding van de basisvorming chemie aangeboden tijdens het uur seminarie wetenschappen en zal er gewerkt worden aan de (sport)wetenschappelijke onderzoekcompetenties en -vaardigheden.


TOEKOMSTMOGELIJKHEDEN
Je kan een studierichting kiezen in het academisch onderwijs (wetenschappen, medische en paramedische wetenschappen …) of in het hoger professioneel onderwijs (gezondheidszorg, onderwijs …). Als je kiest voor een kortere opleiding, kan je in het Se- n- Se terecht.

Professionele Bachelors
Met een diploma secundair mag je starten in een professionele bacheloropleiding. Na sportwetenschappen is dergelijke keuze zeker mogelijk. In principe kan je elke professionele bachelor volgen. Mogelijke studierichtingen die aansluiten bij dit studiegebied: Bedrijfsmanagement: sport- en cultuurmanagement, ergotherapie, secundair onderwijs: bewegingsrecreatie, secundair onderwijs: lichamelijke opvoeding, sport en bewegen, toegepaste gezondheidswetenschappen, wellbeing- en vitaliteitsmanagement.

Academische Bachelors
Na de opleiding sportwetenschappen kan je in principe elke universitaire studierichting volgen. Je doet er goed aan je keuze en je kansen op studiesucces vooraf grondig te bespreken met je ouders, leerkrachten, het CLB,.. Mogelijke studierichtingen die aansluiten bij deze opleiding: Lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen, revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, medische en paramedische wetenschappen, toegepaste biologische wetenschappen.

Na de academische bachelor volg je traditioneel gezien ook de aansluitende master om je opleiding te vervolledigen.

 

Meer informatie? www.onderwijskiezer.be